Palasimme eilen blogivauvan ensimmäiseltä ulkomaanmatkalta Bergenistä. Reissu sujui hyvin ja antoi varmuutta lähteä vauvan kanssa joskus pitemmällekin.

Neulerintamalla kävimme  "A Museum of Norwegian Knitting Industry":ssa, 20 km Bergenistä pohjoiseen. Museo oli kauniissa Salhusin kylässä, joka aikoinaan työllisti satoja neuletehtaan työntekijöitä. Harmi vaan, heille kävi niinkuin nykyään Suomessa teollisuudelle, halvemmalla saa ulkomailta ja tehdas suljettiin.

Museossa oli useita vielä toimivia koneita joita meille esiteltiin. Harmi vaan että usein tällaisissa erikoismuseoissa oppaat ei sitten kuitenkaan ole itse niin kiinnostuneita aiheesta eivätkä osaa vastata asiasta enemmän kiinnostuneiden kysymyksiin. Enkä mielestäni edes kysynyt mitään vaikeaa, vaan perusjuttuja tehtaan työvuoroista ja eriväristen villojen käsittelystä. Muuten museo oli oikein hieno ja mukava tutustumiskohde!

Tässä blogivauva tutkii kirjoneulekonetta:

112753.jpg

Tehdas teki aikoinaan kaiken itse, aina villan karstauksesta lähtien. Tässä pieni karstauskone, lisäksi siellä oli monta kymmenmetristä konetta, jotka karstauksen lisäksi teki esilankaa, joka näytti ihan tavan hahtuvalangalta joista villahousuja kudotaan. Tämä masiina toimi ja olisipa ihana tällainen omistaa. Niin sievää ja tasaista karstalevyä siitä syntyi.

112755.jpg

Ja ihana kauppa löytyi myös. Oleana tekee todella kauniita kirjoneuleita, joita oli tässä ikkunassa yhdistetty juhlavan silkin kanssa mielestäni ihan toimiviksi juhla-asuiksi. Aloin heti haaveilemaan että tekisin tällaisen neuleen itse, kunhan saan äidin neulekoneen kuntoon. Huolella mietityt yksityiskohdat ilahduttavat minua aina! Näissä oli jatkettu perinnettä jotenkin modernilla tavalla. 

112756.jpg

112757.jpg

Muuten norjalaiset villapaidat ei oikein sykähdyttäneet, tai sitten löysin vain niitä turistikaupoissa myytäviä, joissa käsityötä ei tunnu olevan kovinkaan paljon. Ja lankakaupat oli pieni pettymys, samoja lankoja saa Suomestakin. Koitin etsiä oikeaa Norjalaista vyyhdillä olevaa pesemätöntä "aitoa" villalankaa, mutten sitä mistään löytänyt.

Ja maassa  jossa sataa paljon, on tietenkin ammattikunta jota meillä ei ole, sateenvarjon korjaajat!!

112758.jpg